PORRAT DE SANT MACIÀ
porrat de l'interior

Ajuntament de Ròtova - Regidoria de Cultura i Turisme
 
 

HISTÒRIA DEL PORRAT
 

Este porrat, en més de 100 anys de tradició en la població, s' ha considerat el PORRAT DE L'INTERIOR, sent el punt d'encontre de veïns de les comarques de La Safor i de La Vall d'Albaida.

Junt al propi Porrat i la Fira d'Atraccions, com a elements bàsics, en estos últims anys s'han afegit altres, considerats complementaris, pero igualment fonamentals, com son:
 

ACTIVITATS

 Mostra d'Associacions.
Els Porrats sempre han segut un punt d'Encontre de persones, en principi en motius religiosos, barrejats en el Mercat i la festa que es desenrolla al seu voltant.
La societat evoluciona, i al seu costat la festa i el Porrat de Sant Macià, sense perdre els seus punts cardinals, vol que este encontre de persones siga també un encontre d'associacions.
El Porrat de Sant Macià vol convertir-se, novament enguany, en punt d'encontre de totes les associacions de caracter cultural, esportiu, dona, jovenil, ecologistes, excursionistes, ONGs, etc., existents en les comarques del voltant. La intenció sería el possibilitar la presentació i donar a coneixer les tasques, traballs i programacions que estes associacions d'àmbit local, comarcal oextracomarcal estan desenrollant.
Que poguera aprofitar-se el Porrat per a ser un lloc de contacte entre associacions i veïns de les comarques. L'espai a utilitzar seria en l'entrada de la part interna de la Plaça Major.


 


Activitats culturals
Com a tals considerem aquelles organitzades pel mateix Ajuntament i per les mateixes associacions locals considerades com a complement de la pròpia festa. Es desenrollaran durant els dies 16 a 25 de febrer, preferentment el divendres, dissabte i dumenge del Porrat. L'espai d'intervencions serà per la Plaça Major i carrer Abadia, fonamentalment.
Podrem disfrutar d'exposicions, música, balls, excursions, gastronomia, etc. , que podrem vore en més detall en la programació de cada any.


Mercat Antic
Com era el mercat que els nostres antepassats es trobaven quan visitaven el Porrat?. Novament recrearem un Mercat en una ambientació de finals del S.XIX i principi del S.XX des de la seua vessant més festiva que permeta recuperar algunes referències culturals, en elements tradicionals, que representen la cultura popular, que d'alguna manera han arribat fins a l'actualitat o poden ser susceptibles de ser recreats.
Un dels elements que retrobarem enguany són els CONCURSOS per a totes les edats: campeonat de truc, fer rodar la roda, estirar de la corda, esclatar troncs, clavar claus, trages d'època i tradicionals, ...
Durant dos dies podrem gaudir dels tallers artesans, a més de les paradetes de fruits secs, torrats, mermelades, gallines, etc.
Tot açó acompanyat per actuacions de danses, cants, jocs populars, menjars típics, etc.
 
Jornades de Cuina restaurada "Vall de Vernissa"
Els restauradors de Ròtova ens oferiran menjars que es feien al voltant dels porrats. Es un altre aspecte de alló que volem recuperar i consolidar, adaptant-ho a la societat actual sense perdre de vista els seus orígens.